Δύο πατρίδες, δύο γλώσσες, αλλά μια και μοναδική αγάπη, το ποδόσφαιρο, περιγράφουν συνοπτικά τη ζωή του Συμεών Γερονικολάκη, του "Dr. Gero", όπως τον αποκαλούν οι Γερμανοί συνάδελφοί του. O συγκεκριμένος νεαρός, όχι μόνο είναι ένας επιτυχημένος ορθοπεδικός-τραυματολόγος, αλλά και ένας από τους πιο έμπειρους αθλητίατρους και ο ίσως ο μοναδικός Έλληνας γιατρός, που επί χρόνια διετέλεσε μέλος του Ιατρικού επιτελείου Ολυμπιακών αγώνων της περιοχής της Στουτγάρδης σε διάφορα αθλήματα, όπως το τζούντο ή η ενόργανη, ενώ υπήρξε γιατρός της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στη ρυθμική γυμναστική, του Συλλόγου της ποδοσφαιρικής ένωσης της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της δεύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας VfB Stuttgart. Eπίσης, από το 2010 είναι γιατρός της ερασιτεχνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας, την οποία έχει συνοδεύσει και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Μάλτα, στην Πορτογαλία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία και πρόσφατα (δηλ. το 2015) στην Ιρλανδία.
Πάνω από όλα ο "Dr. Gero" ανήκει στο ιατρικό τιμ της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB), το οποίο συγχρόνως αποτελεί την ελίτ των γιατρών στο γερμανικό ποδόσφαιρο και έτσι συνοδεύει εδώ και χρόνια διάφορες εθνικές ομάδες. Στο ιδιωτικό ιατρείο όπου εργάζεται εξετάζει και συμβουλεύει όχι μόνο αθλητές, αλλά και άλλους ασθενείς, οι οποίοι, πολλές φορές, διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να έρθουν να εξεταστούν. Οι πληροφορίες μας λένε πως αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ποδοσφαιριστές επαγγελματικών ομάδων, τους οποίους συχνά συναντά κάποιος στο ιατρείο του Έλληνα γιατρού. Στις καθημερινές αρμοδιότητες του "Dr. Gero" εντάσσονται επιπλέον ο έλεγχος της ιατρικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών διαφόρων ιατρικών ομάδων της περιοχής όπου έχει αναλάβει τις ιατρικές υπηρεσίες, η διάγνωση των τραυματισμών, η θεραπευτική αγωγή και η συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους των ομάδων, αλλά και η ενημέρωση των προπονητών για την ετοιμότητα των παικτών πριν τους αγώνες. Ο ίδιος παραδίδει παράλληλα σεμινάρια σε μελλοντικούς επαγγελματίες προπονητές για θέματα τραυματισμών. Όλα αυτά διηγείται από τη Στουτγάρδη ο Δρ. Συμεών Γερονικολάκης για πρώτη φορά στην "Η", λίγο πριν αναχωρήσει για αποστολή με την εθνική ομάδα Γερμανίας Κ19 την οποία ακολουθεί αμέσως μετά η αποστολή της εθνικής ομάδας των Κ16 για αγώνες στην Αυστρία.
Με αγάπη στο ποδόσφαιρο και καριέρα στην Ιατρική
. Ο 35χρονος έλληνας γιατρός που έχει καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, βρέθηκε στη Στουτγάρδη μόλις στα επτά του χρόνια με απόφαση των γονιών του και ιδιαίτερα της μητέρας του, η οποία ως δασκάλα κλήθηκε να διδάξει εκεί σε ελληνικό σχολείο. Οι σπουδές του στην Ιατρική προέκυψαν αβίαστα μέσα από την αγάπη που είχε για το ποδόσφαιρο. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν σε ηλικία μόλις 25 ετών, αποτελώντας ρεκόρ την χρονιά της αποφοίτησης του, ως ο νεότερος πτυχιούχος γιατρός στην Γερμανία. "Από μικρός λάτρευα το ποδόσφαιρο και έπαιζα συνεχώς. Όμως ο κύριος στόχος μου δεν ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ήθελα να συνδυάσω την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο με την Ιατρική και επέλεξα να γίνω ορθοπεδικός και αθλητίατρος. Είχε πλάκα, στο ξεκίνημά μου, οι συνάδελφοι μου αλλά και πολλοί ασθενείς δεν με έπαιρναν πολύ στα σοβαρά γιατί με έβλεπαν πολύ μικρό", διηγείται χαμογελώντας και συνεχίζει:" Η δουλειά μου, ιδιαίτερα με τους αθλητές, είναι περίπλοκη και εμπεριέχει και λίγη ψυχανάλυση. Χρειάζεται λίγο να ψυχολογήσεις τον αθλητή, να του μιλήσεις στη γλώσσα του, να καταλάβεις τι φοβάται, τι τον απογοητεύει, να δεις σε ποια προσωπική κατάσταση βρίσκεται και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Χρειάζεται να διαγνώσεις το πρόβλημά του, αλλά και να βρεις και τον κατάλληλο τρόπο για να του το πεις, γιατί από αυτό το σημείο ήδη αρχίζει η θεραπεία. Τελικά, η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα είναι το ευχαριστώ που ακούω από τους παίκτες", συμπληρώνει ο ίδιος. Ο νεαρός γιατρός ως επιμελητής έχει μεγάλη ζήτηση από πολλές κλινικές, αλλά μέχρι στιγμής προβληματίζεται γιατί δεν θέλει να αφήσει εντελώς τη καθημερινή δουλειά του στο ιατρείο αλλά και τις ομάδες. Είναι τόσο απορροφημένος με την δουλειά του, που δεν προγραμματίζει ακόμη το επόμενο του βήμα. Εδώ προκύπτει φυσικά και η ερώτηση αν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του γιατρό στην Εθνική Ελλάδος, αν και μας έχει ήδη πει πως θεωρεί ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι πολύ μικρός και δεν αποκλείει τίποτε. "Ακούγονται κατά καιρούς πολλά για τη μετακίνηση Γερμανού προπονητή στην Εθνική Ελλάδας. Φυσικά θα ήταν ένας τέλειος συνδυασμός, αν επίσης ταίριαζαν και οι υπόλοιπες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή όμως δε με απασχολεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν υπάρχει καμία επαφή με την ΕΠΟ", σχολιάζει χαμογελώντας.
Ο "Dr. Gero" δεν παρακολουθεί πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί, όπως λέει, δεν έχει χρόνο. Θεωρεί πως η Μπάγιερν και η Ντορτμουντ είναι οι καλύτερες γερμανικές ομάδες, αλλά για την Ελλάδα ψηφίζει Εθνική. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν οι δύο χώρες παίζουν ως αντίπαλοι. "Μέχρι τώρα μου έχει τύχει αυτό δύο φορές. Μία φορά στο Regions Cup στη Μάλτα το 2010 και την τελευταία φορά το 2013 με την εθνική ομάδα της Γερμανίας των Κ19 γυναικών στον προκριματικό γύρο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Φυσικά και η καρδιά μου χτυπάει ελληνικά, αλλά είμαι επαγγελματίας και έχω μια υποχρέωση και ένα καθήκον προς το γερμανικό ποδόσφαιρο και την ομοσπονδία που με έχουν εμπιστευτεί και μου έχουν δώσει την ευκαιρία να δουλέψω ως γιατρός ομάδας σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Και είμαι ευγνώμον για αυτό. Έτσι πάντα είμαι 100% εκεί που είναι και οι παίκτες μου, στα παιδιά που συνοδεύω και που ξέρω πόσο έχουν δουλέψει σκληρά για να ετοιμαστούν για τον αγώνα"
Αγάπη και στη μουσική
Ο Έλληνας γιατρός τον λιγοστό ελεύθερο του χρόνο τον αφιερώνει στην οικογένεια του και στην κοπέλα του. Η μουσική είναι μια ακόμη μεγάλη του αδυναμία, μετά το ποδόσφαιρο. Γράφει μουσική και τραγούδια, τα οποία, μαζί με τον Μιχάλη των Stavento, που είναι ξάδερφός του και σε συνεργασία με γνωστή Γερμανίδα τραγουδίστρια έχει ήδη ηχογραφήσει στην γερμανική γλώσσα. Η σχέση του με τους Γερμανούς είναι άψογη και ως Έλληνας δεν έχει αισθανθεί άσχημα με σχόλια που κάνουν εκείνοι για την πατρίδα του. "Προσωπικά πιστεύω στον άνθρωπο και όχι στους λαούς και στις εθνικότητες. Τα σχόλια ασθενών ή συνεργατών είναι τα ίδια με αυτά που διαβάζετε και εσείς στις εφημερίδες. Εν μέρει δεν έχουν άδικο, αφού εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα. Σε αυτό φταίνε και οι Πολιτικοί φυσικά. Όλοι μας πιστεύω παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και ευελπιστούμε να μην συμβεί τίποτα από αυτά που ακούγονται. Εύχομαι να συμβεί το καλύτερο για όλους. Πάντως η κατάσταση είναι κρίσιμη και ως Έλληνας έχω μεγάλη αγωνία!", σχολιάζει. Ο ίδιος επισκέπτεται την Ελλάδα τακτικά και ιδιαίτερα την Αλεξανδρούπολη, όπου ζει ή γιαγιά και ο παππούς Σίμος, ο οποίος είναι περήφανος για το εγγόνι του. Ο γιατρός αν και λατρεύει τη μυρωδιά της θάλασσας και τον ελληνικό ήλιο που του ζεσταίνει τη καρδιά δεν σκοπεύει να έρθει στην Ελλάδα μόνιμα, προς το παρόν τουλάχιστον. Έκανε κάποτε για τέσσερις μήνες πρακτική στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και διαπίστωσε την μεγάλη διαφορά που επικρατεί εκεί σε σχέση με τη Γερμανία. "Στον τομέα της υγείας θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και να υπάρξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ακρίβεια, γιατί στην Ιατρική η ακρίβεια παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο για μένα. Αυτό που αναγνωρίζω στους Γερμανούς είναι η τυπικότητα, η πειθαρχία και η συνέπεια."