Το μάθημα στη τάξη ξεκινά με ένα χτύπημα στο γκονγκ για αφύπνιση, αλλά και για καλή ενέργεια. Ο Μάριος Μ. βρίσκεται ήδη στη τάξη, είναι δεκαεπτά ετών, κατάγεται από την Αίγυπτο και έχει επιλέξει να ασχοληθεί με την Κοινωνιολογία, τη Βιολογία και το Θέατρο. Θέλει μέσα από τις σπουδές του να μάθει να κρίνει τη διαφορά μεταξύ γεγονότων και πεποιθήσεων, να επιλέγει το σωστό με βάση επιστημονικά δεδομένα, να "χτίσει" και να αναπτύξει τη προσωπικότητα του, να καταλάβει και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα μεταξύ των λαών, να αποκτήσει εφόδια και να μπορέσει να φανεί χρήσιμος στη χώρα του. Όλα αυτά ίσως δεν θα μπορούσε να τα πετύχει αν δεν φοιτούσε στο "Κολλέγιο του Ηνωμένου Κόσμου"(United World College, UWC ) που βρίσκεται στο Φράιμπουργκ, στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία.

Το UWC Robert Bosch College είναι ένα μοναδικό γυμνάσιο για φοιτητές με οικονομικά προβλήματα από όλο τον κόσμο (αλλά και άστεγους, άπορους και μετανάστες). Στηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung, από το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και από την πόλη του Φράιμπουργκ. Το συγκεκριμένο κολλέγιο είναι το πρώτο και μοναδικό "Κολλέγιο του Ηνωμένου Κόσμου" (United World College ) στη Γερμανία. Άλλα 14 συνολικά, λειτουργούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, και όλα βασίζονται σε μια και μοναδική ιδέα: να φιλοξενούν για δύο χρόνια νέους από όλο τον κόσμο και από κάθε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο σε ένα σχολικό περιβάλλον που προάγει την κοινωνική ανοχή, τη διαπολιτισμική κατανόηση, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μαθητές κερδίζουν ένα διεθνές απολυτήριο (International Baccalaureate Diploma Programme (IB) στα αγγλικά, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως προσόν εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

Οι μαθητές, ηλικίας μεταξύ 16 και 19 ετών, επιλέγονται από μια εθνική επιτροπή αποκλειστικά με βάση την προσωπικότητα, το ταλέντο και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε κάποιον από τους τομείς του προγράμματος και εξασφαλίζουν μια θέση και μια υποτροφία για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του κολλεγίου. Το UWC Robert Bosch College έχει χώρο για 200 άτομα και δέχεται 100 φοιτητές κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το καταστατικό επιβάλλεται το ένα τέταρτο αυτών να είναι από τη Γερμανία, και τα τρία τέταρτα να προέρχονται από άλλες χώρες. "Φέτος επιλέξαμε 103 νέα παιδιά από όλον τον κόσμο", εξηγεί ο διευθυντής του κολλεγίου και μέλος του διδακτικού προσωπικού Laurence Nodder, ο οποίος μεταφέρει την εμπειρία του από τη Νότια Αφρική, όπου υπηρέτησε για 14 χρόνια ως διευθυντής στο Waterford Kamhlaba United World College που ιδρύθηκε το 1982 στη Σουαζιλάνδη. "Αυτή τη στιγμή έχουμε φοιτητές 88 εθνικοτήτων, εδώ μέσα ακούγονται 62 γλώσσες και συνυπάρχουν Σουνίτες με Σιΐτες, Ιρακινοί με Τούρκους και Αρμένιους, Ρώσοι με Ουκρανούς, Παλαιστίνιοι με Ισραηλινούς. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση να αλληλεπιδρούν οι διαφορετικές κουλτούρες των παιδιών και όλα μαζί να προετοιμάζονται για έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Και το πιο σημαντικό είναι εσύ να τους το διδάσκεις τον τρόπο να το πετυχαίνουν αυτό", συμπληρώνει .

Μια μικρή "πράσινη πόλη"

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Robert Bosch πίστευε ότι ένα ειρηνικό μέλλον θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης, για αυτό και η λειτουργία του κολλεγίου, που υλοποιήθηκε από το Deutsche Stiftung UWC και το Robert Bosch Stiftung, συνέπεσε με τον εορτασμό της 150ής επετείου από τη γέννησή του. Η συγκεκριμένη πανεπιστημιούπολη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρώην καρτεσιανό μοναστήρι του 14ου αιώνα που ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε κολλέγιο. Το κόστος της ανακαίνισης (η οποία ξεκίνησε το 2013, έχει φτάσει τα 44 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί) ανέλαβαν το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung και η εταιρία Robert Bosch GmbH και το κολλέγιο ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το Σεπτέμβριο του 2014. Η περίτεχνη αποκατάσταση του, βασίστηκε στη συνεργασία ενός αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα τη Κολωνία και της περιφέρειας του Φράιμπουργκ και περιλάμβανε την προστασία των μπαρόκ ιστορικών κτιρίων και την προσθήκη καινούργιων. Στο μικρό αυτό χωριό προστέθηκαν οκτώ κοιτώνες για τους μαθητές και τέσσερις για τους εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με το κανονισμό κάθε δωμάτιο στεγάζει τέσσερις μαθητές από διαφορετικές χώρες

.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως το UWC είναι μια "πράσινη πόλη" σε μικρογραφία, αφού το έργο έχει υλοποιηθεί (πάντα με τη τεχνολογία της Bosch) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιβαλλοντικά θέματα. Τα κτίρια, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν τηρήσει το πρότυπο της πόλης του Φράιμπουργκ για ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές. Ακόμη και στα ιστορικά κτίρια έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Ένα σύστημα συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας συνδυάζεται με μονάδες παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας και τροφοδοτεί ενεργειακά πλήρως τον οικισμό. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι και η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στη βιώσιμη οικολογική ανάπτυξη, αλλά και στην ειρήνη. Στο χώρο του κολλεγίου εξακολουθεί να υπάρχει ο κήπος του παλιού μοναστηριού στον οποίο τα παιδιά επιδίδονται σε δραστηριότητες πεδίου και όχι μόνο.

Παράλληλα, διοργανώνουν εκδηλώσεις, προσκαλούν τους πολίτες του Φράιμπουργκ σε ομιλίες, συμμετέχουν σε μουσικά φεστιβάλ και αφουγκράζονται ο ένας τις ανάγκες του άλλου. "Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα σε σημείο να αποδεχτώ τόσο πολύ τη διαφορετικότητα του άλλου. Τώρα αυτήν την αποδοχή την υπερασπίζομαι με μανία", λέει ο 17χρονος Μάριος από την Αίγυπτο. Ο ίδιος μοιράζεται από φέτος, το δωμάτιο του με έναν Γερμανό, έναν Ταϊλανδό και έναν φοιτητή από το Ελ-Σαλβαδόρ. Θέλει, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Προς το παρόν απολαμβάνει το μοναδικό αυτό ταξίδι στο κόσμο με "όχημα" τη γνώση και τις ανθρώπινες αξίες. Πριν φύγουμε μας λέει να μη ξεχάσουμε να σημειώσουμε την εξίσωση που χαρακτηρίζει το UWC η οποία είναι: Α=ΙxΙ

Όπου Α=action (δράση) , I=Inspiration(έμπνευση) και I=Information(πληροφορία)

Το UWC δέχεται και Έλληνες φοιτητές. Πληροφορίες

Previous Post Next Post